Monday, April 03, 2006

Φτου και από την αρχή

Να πάρει αυτή η γκαντεμιά μου... Έχω καιρό να κάνω post, αλλά πιστεύω έχω θεμιτό λόγο... Βασικά μια μέρα μας είπανε στη δουλειά «το κλείνουμε το μαγαζί».... Για σταθείτε ρε παιδιά, και με την πράσινη κάρτα τί θα γίνει; Η απάντηση; Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, αλλά θα μπορέσουμε να σας αγοράσουμε εμείς το εισητήριο της επιστροφής στη χώρα σας, αν θέλετε.... Όχι ευχαριστώ δε θα πάρω, έχουμε και λίγη αξιοπρέπεια!
Για όσους δεν ξέρουν, στην Αμερική μπορούν να σε απολύσουν με ή χωρίς αποζημείωση ανά πάσα στιγμή... Οπότε μετά από αυτήν την κατραπακιά αναγκάστηκα να «ξεσκονίσω» το βιογραφικό μου, να ξεθάψω το κουστούμι για τις συνεντεύξεις και να αρχίσω τις αιτήσεις... Ενα τρομερό αγχος 2 ½ μήνες τώρα. Ευτυχώς έχει αρχίσει να φαίνεται το φως στο τέλος του τούνελ και ίσως να έχω μια καινούργια δουλειά μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Σαν να μην έφτανε αυτό, μας διώχνουν και από το σπίτι για να κάνουν ιδιoκατοίκηση. Ε βέβαια, δε γινόταν να μας έρθουν ένα-ένα. Συνεπώς, εκτός από δουλειά πρέπει να βρούμε και καινούργιο σπίτι. Ας ελπίσουμε ότι τα βάσανα θα τελειώσουν σύντομα.
Λίγα στοιχεία για συνεντεύξεις στην Αμερική:
Πλέον οι περισσότερες δουλειές ανακοινώνονται στο Ίντερνετ. Για να βρει κανείς αυτό που θέλει, είτε πάει στο website της αντίστοιχης εταιρίας και κοιτάει τις ανοιχτές θέσεις εργασίας, είτε πάει σε website που είναι ειδικευμένα για να ανακοινώνουν ανοιχτές θέσεις, ανά περιοχή, τομέα εργασίας, κλπ. Μερικά από αυτά είναι το dice.com , monster.com , careerbuilder.com. Επίσης, υπάρχουν και κάτι άλλα sites, τα οποία στην ουσία είναι job-search aggregators. Αυτό σημαίνει ότι βάζεις τα κριτήρια που θέλεις σχετικά με τις θέσεις που σε ενδιαφέρουν και αυτά τα sites ψάχνουν και επιστρέφουν πληροφορίες από όλα τα sites που έχουν θέσεις εργασίας, όπως το dice, monster, κλπ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιείς μόνο ένα site για όλα sites που δημοσιεύουν τις δουλειές. Το αγαπημένο μου είναι το indeed.com το οποίο είναι απλό αλλά λειτουργικό και γρήγορο, καθώς και το jobster.com . Στην Ελλάδα αλήθεια υπάρχουν αντίστοιχα sites; Αν ξέρει κάποιος ας μας πει.
Η πρώτη συνέντευξη είναι συνήθως τηλεφωνική. Αν τα πας καλά, τότε και μόνο τότε σε καλούν να περάσεις από την εταιρία για επίσημη συνεντευξη. Η επίσιμη συνέντευξη μπορεί να γίνει μέσα σε μία μέρα ή σε δυο διαφορετικές μέρες, αναλόγως την εταιρία. Οι περισσότερες συνεντεύξεις που είχα είναι με 4 ως 7 άτομα την ημέρα και συνήθως είναι αρκετά κουραστικές. Αν όλα πάνε καλά και με την επίσημη συνεντευξη, μετά αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις... Εγώ σε αυτό το στάδιο βρίσκομαι τώρα και εύχομαι να τελειώσει αυτό το πανηγύρι σύντομα γιατί έχω κουραστεί... Θα φροντίσω να γίνω πιο τακτική όταν ηρεμήσουν τα πράγματα. Άντε γεια.

6 comments:

άρχοντας Κώστας said...

Ωχχ! όλα μαζί σου πέσανε. Ελπίζω να μπουνε όλα σε μιά τάξη.

Καλό κουράγιο και να δεις που όλα θα πάνε καλά...

Anonymous said...

God bless America :(

υπομονή-αυτό είναι,στις εταιρείες σε απολύουν στο Δημόσιο όμως οχι

henrygrey said...

Ο κολλητός μου είναι στην ίδια πόλη μ' εσένα κι είναι κι αυτός ξενιτεμένος ο καημένος...

Ρίξτου ενα comment συμπαράστασης αμα βρείς ώρα :)

www.penta-gram.blogspot.com

Lost Found Forgiven said...

Good luck with everything-hope things get better soon :)

ps. An online recruitment website in greece is www.skywalker.gr

Ελπίδα said...

Σου εύχομαι να ξεπεραστούν όλα σύντομα τα προβλήματά σου, αλλά γιατί δεν έρχεσαι στην Ελλάδα; Δύσκολα είναι κι εδώ αλλά .... είναι πατρίδα! Αν ριζώσεις εκεί, δύσκολα φεύγεις.Μήπως πρέπει να το σκεφτείς τώρα;

Anonymous said...

Γειά σου!! Τελικά πάντα θέλουμε να είμαστε εκει που δεν μπορούμε να βρεθούμε!

Πόσα χρόνια έχεις εκεί? Εγώ χρειάζομαι επειγόντως αλλαγή περιβάλλοντος και σκέφτομαι την California σαν την καλύτερη διέξοδο. Είναι όνειρο ζωής το να ζήσω 1-2 χρόνια εκεί και μια που τα πράγματα εδώ είναι επιεικώς τραγικά από άποψη εργασίας θα ήθελα πολύ να δουλέψω εκεί.

Βέβαια φοβάμαι πως αν έρθω δε θα είναι τα πράγματα και πολύ όπως τα φαντάζομαι και θα ξενερώσω τη ζωή μου. Αλλά μια που έκανα μαστερ στην Αγγλία σε e-business management και considering ότι στην Ελλάδα όταν λέω τι σπούδασα μου λενε 'τι είναι αυτό ακριβώς???' νομίζω ότι δεν έχω και πολλές επιλογές.

Οπότε από το να βρώ δουλειά σε ένα χαζογραφείο και να ψήνω καφέδες και να σηκώνω τηλέφωνα και να αναγκάζομαι να ανέχομαι τον κάθε αγροίκο (γιατί δε νομίζω ότι μπορεί τα αφεντικά σε οποιαδήποτε άλλη χώρα να είναι τόσο ζώα και τόσο on a power trip!) λέω να δοκιμάσω εκεί! Δεν έχω και πολλά να χάσω άλλωστε! Χειρότερα απο δώ δε νομίζω να είναι!

Πώς είναι τα πράγματα εκεί? Είναι πολύ χάλι η κατάσταση? Τι θα με συμβούλευες?

Φιλιά από Ελλάδα (που τελικά αξίζει μόνο για διακοπές!)